Minska på sopor, en grön handling

En hållbar livsstil och ett grönt liv kan se ut på olika sätt. Det finns vissa grundläggande åtgärder eller val i sin livsstil som jag anser är grundstenarna i en hållbar livsstil för en grönare miljö och en friskare planet. Av dessa val och åtgärder uppstår en grönare själ och ett mindre stressat liv. Det där med att stressa ner återkommer jag till i nästan alla mina blogginlägg då jag älskar att göra en reflektion mellan det gröna och stress. Lev grönt och du får garanterat bättre kontroll på din stress. Stresskontroll ger stora hälsovinster och minskar dramatiskt risken för flertalet sjukdomar på kort- och långsikt. Som vi alla vet är psykisk ohälsa ett växande problem i samhället, framförallt bland kvinnor, därför tycker jag symboliken med att det gröna livet ger mindre stress är tilltalande. Det gröna livet är lika komplext som livet är, en av grundstenarna är hantering av sitt eget avfall – i form av sopsortering, återvinning, återbruk och kompostering. 

P1080270 (2)
Tänk om denna fula tunna inte fanns här, vad vacker denna framsida skulle vara. Den är inte ens halvfull på två veckor. Snart dags för avveckling av soptunnan kanske. 

 

Under några år har vi i vårt hushåll lärt oss att sopsortera och återvinna mer och mer för varje år. I början är det krångligt, precis som allt man gör för första gången. Människan skaffar lätt vanor, det gäller att få med sig de bra vanorna i livet för att uppnå succé. Här kan jag ärligt säga att vi lyckats med hanteringen av vårt avfall med succé.

Alla förpackningar från maten vi handlar sorteras till återvinningen tex mjölkkartonger, köttfärsplastlådor, äggkartonger, yogurtburkar etc. De senaste åren har vi även börjat sortera mjukplast – oj vad mycket mjukplast vi tidigare har slängt. Här har vi brödpåsen, ostpåsen, chipspåsen, grönsaksplasten, alla grönsaker ifrån frysdisken etc. Det var när vi började med den riktiga hardcore sopsorteringen som vi märkte att vi nästan inte hade några sopor.

P1080303 (2)
Inte ens hälften är fyllt, dagen innan tömning.

För flera år sedan införde vår kommun matkompost-sortering i halva soptunnan. I papperspåsar la man matresterna och sedan tog kommunen reda på detta och tillverkade energi. Den som har provat vet att en papperspåse kan bli rätt så äcklig efter en tid ihop med matrester. Och att tänka sig, för den som inte har sett, dessa matrester ligga och gotta till sig två heta sommarveckor i soptunnan innan tömning. Ni kan förstå vilka äckliga larver som bildas i tunnan och vad äckligt det luktar i närheten av den. Trots detta så har vi sedan dag ett med matkompost sorterat våra matrester utan protest. Vi har gladeligen fått skura tunnan regelbundet på sommaren istället, för vi vill ha en grönare livsstil.

20170521_150049

Tills maj 2017 när vi bestämde oss för att prova en ny typ av kompostering, nämligen Bokashi.

Bokashi kompostering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. (Källa: Bokashi.se)

Första hinken fylldes på ca en vecka. Inga matrester är slängda i kommunens soptunna sedan dess. Det ekar i soptunnan nu, några få vanliga soppåsar med brännbart ligger där ensamma. Vi kan sortera ännu mera det avfall det vet vi, det gäller bara att ta ytterligare ett steg. Bokashi innebär att man lägga matresterna i en hink, strör på bokashi-strö en gång per dag och förvarar det med ett lock. När hinken är full ska den stå i några veckor, för att sedan grävas ner i jorden, landet eller komposten. Som bonus och guldvinst ska denna metod dessutom ge kanonbra näring till allt vi odlar. Ser fram emot att se resultat. Nu gäller det bara att metoden passar oss på sikt och att det funkar som vi har tänkt oss.

20170529_124010
En full hink med matrester och Bokashi-strö. En för oss helt ny komposteringsmetod.

Varför det är avstressande att sopsortera och hur kan jag dra den slutsatsen. Enkelt! 
– Det ger oss nöjdhetskänslor, känslan av att ha gjort något gott och bra
– Under tiden vi står och funderar på hur detta avfall ska sorteras eller plockar isär en kartong får hjärnan vila ifrån den yttre stressen. Att bara vara här och nu med sitt skärp, ger oss en möjlighet till paus.
– Alla inputs vi får från samhället om hur bra det är mer sopsortering gör att vi vet att vi borde göra detta också. Det där borde är ett ord som kan ge mycket skuld och skam, men ta tag i det där med återvinning så släpper ett ”borde” ifrån axlarna. Stoltheten tar över istället.
– Att skänka saker istället för att slänga, ger känsla av att kunna hjälp andra.
– Att återvinna istället för att bränna upp ger känsla av mindre slöseri.
– Att sälja saker ger pengar, vilket oftast innebär glädje.
– Att ta sig tid att sortera och inte ha så bråttom i sitt liv att man inte hinner ta reda på sitt eget avfall. Har man inte tid för det, då är det ett tecken på en stressad livsstil.
– Kommer säkert på fler anledningar med tiden, tänk på det du också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s