Miljögifter i vår närmiljö

I denna veckas WWF Eko läste jag återigen en blänkare om miljögifterna och dess påverkan. Små små inlägg och artiklar läser jag om detta ämne nästan varje vecka, jag läser visserligen ganska många tidningar – men jag tycker ändå att det är ofta. Ämnet syns i olika forum – de syns överallt, inte bara ”miljötidningar”. Det står ganska ofta om någon miljögift i våra vanliga dagstidning, det speglar hur viktigt det är – men ändå är engagemanget hos oss människor ganska litet och ovanligt. Miljö- och klimatdebatten är het i världen, och det med rätta. Där ingår det arbete och den beteende förändring som varje enskild människa kan göra – den förändringen är stor.

I tidigare inlägg har jag skrivit om att vi i vårt hushåll försöker plastbanta – det nytt begreppet för att minska användandet utav plast i det dagliga livet. Plastbanta gör jag för min egen skull, för mina barns skull och för miljön. Gifter som finns i plast, ftalater, flamskyddsmedel, bekämpningsmedel och fluorerade ämnen i höga doser skadar oss människor direkt, men även i låga doser och på långsikt. Forskning har visat dessa ämnen kan ligga bakom sjukdomar som astma och allergi. De är hormonstörande och påverkar reproduktionen (svårigheter att få barn). Det senaste som jag har läst är att forskarna tror att dessa ämnen även kan ligga bakom många fall av diabetes och fetma. Alla dessa sjukdomar räknas som välfärdssjukdomar – är det inte läskigt.

Ftalater

Ftalater gör plaster och gummin mjuka. Det finns till exempel i yogabollar, badankor, vattenslangar, gamla leksaker, matlådor i plast, konstgjort skinn och plasttrycket på kläder. Ämnena läcker ut ur materialet och tas upp av kroppen, eller maten som vi människor äter upp och så får vi i oss gifterna den vägen. Källa: Kemikalieinspektionen (http://www.kemi.se)

Gör ett medvetet val – läs på och välj bort ftalaterna och de andra kända miljögifterna.

P1070835 (2)
Välj bort vattenflaskan i plast. Återanvänd absolut inte PET-flaskorna, de är inte gjorda för långtidsbruk med tanke på utsläpp av plastämnen. Tips är flaskor i metall/stål, som denna på bilden (köpt på xxl sport), utbudet på plastfria flaskor växer. Dessutom är de mycket snyggare!
P1080097.JPG
Koka och stek din mat i kastruller, grytor och stekpannor utan plast och teflon. Denna vackra gröna gjutjärnsgrytan är från märket Le Creuset – förhoppningsvis har vi den resten av livet. Investera i kvalitetsprodukter istället för att konsumera flertalet produkter i sämre kvalitet – de lönar sig i längden och är hållbart för miljön. Tänk på att ta hand om dina grytor, värm upp sakta (gasa inte på maxtemp direkt), diska inte med diskmedel, smörj in med olja efter användning och använd träverktyg (ex stekspade) till dem som inte tål att rispas av metall. 
P1080101 (2)
Byt ut alla matlådor till glas-eller stålmatlådor. Värm aldrig en plastlåda eller ett plastlock i micron, den släpper ut ännu mer gifter när plasten värms upp – rätt ut i maten. En av mina första åtgärder mot ett giftfriare liv var att byta ut matlådorna. Finns nu att köpa i vanliga matvarubutiker eller butiker som Clas Ohlson och Ikea. För matförvaring i kylskåp kan man välja att förvara maten i skålar med en tallrik som lock, eller glas/porslinslådor med lock även i glas/porslin för att helt undvika plast. För matlådan till jobbet, som ska vara i väskan, krävs de ju ett helt tätt lock – då får man kanske välja dessa glaslådor med plastlock. 

Det är roligt att skaffa sig en hållbar och giftfri livsstil – man måste tänka och reflektera över sina handlingar. Helt plötsligt ramlar det in kunskaper om kemikalier, miljö, ingredienser i matvaror, källkritik och och prismedvetenhet – områden som jag aldrig trodde att jag skulle kunna lär mig så mycket om. Att göra karriär i sin egen livsstil – det är min metod. 

Annonser

7 reaktioner på ”Miljögifter i vår närmiljö

  1. Ett viktigt och tänkvärt inlägg! Bra att du delar med dig! Jag blir irriterad på mina grannar som slänger typ allt i soptunnan, fast kommunen har sopsortering… DET är något alla kan göra, slänga saker på rätt ställe…
    Tack för fin hälsning hos mig!
    Kram och trevlig helg!
    /Maria

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s