Att snickra/bygga en varmbänk

P1080049

En varmbänk har jag byggt. Mitt första byggprojekt där det var jag själv som var snickaren. Några beslut diskuterades med maken, men för övrigt har jag klarat mig själv. Ett bra nybörjartips, i snickarkarriären, är alltså en odlingsbänk eller en varmbänk. Nu gäller det bara att vänta och se om jag lyckats med varmbänken, blir det varmt och odlingsvänligt.

Ritning

Skissa upp en bra ritning. Utgå ifrån längd och bredd på fönstren. Tänk på att ju större bänk ju mer fyllningsmassa måste fixas, fast ju större yta att odla på.

Mina fönstermått är 93×127.
Höjden på varmbänken är på baksidan 58 cm och framsidan är 48 cm.

 

P1070938 (2)
Detta är skissen, en del blev ändrat under vägen.

Material

Regel 45×45:
-2 st 53cm
-2 st 60 cm
Panel 22×145:
-7 st 127 cm
-8st 92 cm
Lockläckt  22×45:
-1 st 127 cm
-4 st 65 cm
Skruv för utomhusbruk tex  Träskruv 4,5×50
Gångjärn 4 st (två vänster och två höger)
Fönster 4 st fönsterrutor, kittade och målade på utsidan.
Slamfärg

Så här gör du

Kapa upp 7 st panelplank och 4 st reglar med en kap- och gersåg. Skruva regeln en plankbredd in från kanten, 22mm. Reglarna ska sticka upp lite, det kapas av i slutet för att få en bra vinkel.

P1070943 (2)
Fram och baksidan på varmbänken.

Skruva ihop fönster till två lock med lockläkt.

P1070950
Fönstren skruvas ihop i par. En lockläckt i botten och i toppen.
P1070955 (2)
Plankan sticker ut neråt vilket fungerar bra vid öppning och stängning. I överkant blev det en bra planka att skruva gångjärnen i.

Kapa till åtta stycken sidopanelbitar och en lockläkt Skruva ihop sidorna. Sedan skruvade jag dit lockläkten på framsidan för att få en bra höjd och lutning.

P1070956.JPG
Skruva dit tre bitar på varje sida.

De översta sidopanelplankorna ska sågas i vinkel. Håll plankan på rätt plats, rita ett streck och såga efter strecket med cirkelsåg eller sticksåg. Skruva fast.

P1070963.JPG
Nu är lådan klar. Kan såklart användas utan lock som en vanlig odlingslåda. Med lock kallas den drivbänk eller varmbänk.

Såga av reglarna som sticker upp, följ vinkeln på den snedsågade plankan. Jag använde en sticksåg, de blev inte så rakt men en fogsvans går nog minst lika bra om inte bättre för en ovan hand.

P1070971
Här ligger fönsterlocken på. Gångjärnen är på plats i bakkant. Nu ska allt bara målas. Den blev så snygg i sin naturliga träfärg. För att klara sig utomhus måste den ju tyvärr behandlas.
P1070977
Gångjärnen placeras så att man kan ta av fönstren det ena åt vänster det andra åt höger. När växterna växt sig så stora att fönsterna inte längre behövs.

När allt var klart skruvade jag av gångjärnen och fönstren och målade utsidan i svart slamfärg. Det blev snyggt som sjutton! Alla målarfärger innehåller kemikalier just för att hålla alger, väta och beläggning borta i från trät, så att hitta något att behandla med när man bygger en låda där ekologiskt ätbara växter och grönsaker ska växa är svårt. Jag tror jag har hittat något bra alternativ med slamfärgen. Linoljefärgen var jag mest intresserad av, men denna gång blev det slamfärg. Skriv gärna emot mig gällande färgvalet om jag har helt fel, jag är inte jättepåläst måste jag erkänna. Det jag vet med hundra procent säkerhet är att undvika ”tryckat trä” alltså impregnerat virke – det blir som en giftbalja för dina växter. Aldrig mer kommer jag köpa tryckimpregnerat virke, inte till något bygge – inte ens ett tralldäck. Mer om detta i kommande inlägg, när jag lärt mig mer inom området.

P1070980

Vad en varmbänk ska innehålla och hur jag fyllde den – är en helt annan historia.

Annonser

2 reaktioner på ”Att snickra/bygga en varmbänk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s